kklaran

2013-06-13
19:43:25

Talet till mannen jag höll igår på avslutningsmiddagen med alla lärare och studenter

När jag blev tillfrågad om jag ville hålla talet till mannen på enskildamiddagen var min första tanke ”Om det finns ett tal till mannen och ett tal till kvinnan, finns det inte ett tal till hen?”. Men jag skulle ju inte ta upp några provocerande/politiska frågor i talet så vi lämnar det så att alla kan sova gott inatt. Det här talet ska ju handla om manhen/ mannen.

När mannen tar sina första steg genom dörrarna till gymnasiet spanar han sig oroligt omkring efter en flock att tillhöra. Han spänner bröstet och utstöter några gutturala ljud som efter en tolkning av målbrottsrösten låter som ”Tja hur är läget?”. När mannen söker efter en flock tyr han sig till likasinnade med intressena bilar, bärs och brudar.
                 När flocken väl är etablerad är det viktigt att upprätta och bibehålla en maktbalans, och för det används fysiska §tillvägagångssätt såsom skojslagsmål och ”oavsiktligt” skyt om vad man tar i bänkpress (eftersom alla män gymmar regelbundet och maxar i bänkpress varje gång).

När det för mannen kommer ett tillfälle att attrahera kvinnor är det vanligaste tillvägagångssättet att imponera genom fysiska uppvisningar, såsom att bära tunga möbler själv, eller att reta henne till vansinne med spydiga kommentarer och suddkastning, eftersom all uppmärksamhet är bra uppmärksamhet.

Den unga mannens första trevande försök att närma sig kvinnor uppfattas ofta som barnsliga, eftersom kvinnor ligger i genomsnitt tre år längre fram i personlig mognad än mannen.

När mannen har gått ungefär ett år i gymnasiet inträder han i en speciell ålder, myndighetsåldern. Som genom ett trollslag blir mannen mycket klokare, mer ansvarsfull och tål berusande medel betydligt bättre från och med dagen han fyller 18.  

Att vara myndig innebär också för mannen att han kan utföra en ritual kallad uppkörning, som går ut på att man kör bil så lagligt som möjligt inför en bedömare så att man sedan kan bevisa sin manlighet inför andra genom att ta varje chans att överträda hastighetsbegränsningarna, för alla män vill egentligen köra dubbelt så fort som hastighetsgränserna anger. Och förresten så är det ju ändå bara rekommendationer.

Att vara myndig innebär också för mannen att han kan gå till ett ställe kallat krogen och inta alkohol, som gör att mannens hämningar släpper och han tappar delvis uppfattningen om de sociala gränserna. Detta gör att hans försök att attrahera kvinnor blir ännu bedrövligare än innan.
                 Alkoholen gör också att mannen mot bättre vetande ställer sig på dansgolvet där han stampar från sida till sida i ett försök att dansa, i bästa fall i takt med musiken. Dagen efter intagande av alkohol blir mannen av oklar anledning sängliggande och förtär endast pizza.

Mot slutet av mannens tre år på gymnasiet närmar sig studenten, en dag då alla avgångselever firar att de inom en snar framtid är utkastade i världen för att antingen studera och leva knapert på studielån eller bli arbetslös och leva knapert på arbetslöshetsersättning.
                 I samband med studenten är det också en bal där mannen kan uppdatera kostymen från studentdagen med en finn fluga och glädjas över att han inte är kvinna och därmed behöver lägga ner betydligt mycket mer pengar på en helt ny uppsättning festkläder.

Detta var en beskrivning av mannens tre år på gymnasiet. Dock är jag lite osäker på om allt det här kan sägas gälla alla män. Kanske är det så att hur gärna man än vill klumpa ihop alla män (speciellt då man precis har blivit dumpad och sitter med en stor skål glass i högsta hugg) så går inte det. Kanske är det så att du är lika mycket man som ändra män, även om du inte gillar vare sig bilar, bärs eller brudar.

Kanske är den mansstereotyp jag har målat upp ingenting att sträva efter, till exempel kan det vara trevligt att behärska några fler danssteg än de man lärde sig på mellanstadiediscona.

Jag tycker att alla ni män som sitter framför mig nu och som tar studenten om ett par dagar ska tänka på det när ni går vidare i livet. Att det finns så många olika sätt att vara man att det inte är någon poäng med att sträva efter ett snävt och stereotypt machomansideal.

Jag vill att ni ska gå ut i livet utan att känna att ni behöver leva upp till någonting. På den väg ni har framför er kan ni förhoppningsvis ta varje steg medvetna om att ni inte bara tar dem som män, utan som personer. Som er själva. Och det är någonting att sträva efter.

Med det i åtanke så vill jag utbringa en skål för mannen, för att han är bra precis som han är.

Kommentar:
2013-06-15 @ 19:47:09
#1: Östen

Du raljerar om mannnen på ett mycket träffande sätt! Jag skulle hga velat vara där när du framföre det!

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: