kklaran

2013-10-29
16:59:16

Samtalskonst

Idag hade vi första passet i vad som kallas för Strimma samtalskonst på Hälsouniversitetet. För att vi ska bli så bra läkare som möjligt får vi möjlighet att öva på att samtala med patienter, något som jag tror är ganska utmärkande för LiU. Idag hade vi det första passet, då vi pratade lite om hur man inleder ett patientsamtal på ett bra sätt och framför allt fick testa på att samtala med så kallade proffspatienter. Proffspatienter är inte patienter som har varit i kontakt med sjukvården så mycket att de kan allt om hur det ska gå till, vilket jag trodde först, utan skådespelare som låtsas komma på sjukbesök. Det var väldigt intressant, att sättas i en för mig helt ny situation där jag ska tänka på inte bara att ta reda på vad som besvärar patienten utan också på mitt eget kroppsspråk, vilka frågor jag ställer, hur jag ställer dem, att jag ska ta reda på hur patienten har det i vardagen och så vidare. Efter det fem minuter långa rollspelet fick man sedan återkoppling av skådespelaren och de andra i gruppen, som också var i rummet hela tiden. Jag vet inte hur det är på andra läkarprogram men jag är glad att det är så mycket fokus på patientsamtalet på LiU och jag ser fram emot resten av Strimma samtalskonst.
2013-10-27
17:08:32

Livet på läk

Livet på läk är bra nu. Här är några exempel:
  • HEL är över och vi har börjat läsa the good stuff. Cellcykeln, DNA-replikationen och cellsignalering snurrar i min skalle.
  • Jag har lyckats införskaffa fyra begagnade böcker för 750 kr, vilket motsvarar ungefär en ny fysiologibok. Studentpoäng till mig.
  • Var på finsittning igår, jätteroligt att få klä upp sig ordentligt och att få se allla andra i finkläder.
  • Syr för fullt på läkarfracken, nu är det inte långt kvar tills den är färdig!
  • Har bott själv i två månader och det enda som saknas nu är gardiner. Jag fick till och med en orkidé med mig hemifrån Nyköping förra helgen. 
  • Igår lyckades jag tvätta hela tvättkorgen på en gång. Fördelen med att ha obokningsbar tvättstuga med tolv tvättmaskiner.
2013-10-21
19:50:43

Känslan av att se fram emot fem och ett halvt års studier

Idag började T1B. Andra halvan av termin 1. Spännande! Kommer hem med dåligt humör men efter en stunds läsande om hur cellen är uppbyggd märker jag att jag har glömt bort tiden och att jag inte är ur längre utan glad. När jag inser att jag tycker det är roligt att plugga cellbiologi, och att jag kommer få plugga saker jag tycker är roliga i fler år till känns det som att jag har hamnat på helt rätt ställe. Det är en bra känsla.