kklaran

2014-02-28
19:32:50

Dagar veckor månader

Dagarna går långsamt, men veckorna går fort. Citatet är en klasskompis och det stämmer precis. Dagarna går långsamt, för man pluggar för det mesta och längtar efter att tiden ska gå så att det blir helg igen. Veckorna går fort för det var ju terminsstart alldeles nyss och oj är det redan mars vad hände med februari? Denna vecka har vi bara haft en föreläsning, som handlade om njuren vilket är vad vi har pluggat på. Detta till synes oansenliga organ gör faktiskt otroligt mycket mer än vad jag visste från början. Förutom att rena blodet och utsöndra alla slaggprodukter reglerar den även blodtrycket på lång sikt och hjälper till att hålla pH i kroppen runt 7,4. Det visste ni inte va?
2014-02-11
17:52:50

Pulmo

Det är riktigt segt att komma in i pluggandet igen. Spenderar så mycket hellre tiden på att surfa runt på nätet, gå på toa, sova osv än att sätta mig framför fysiologiboken. Till och med navelpillande är stundtals mer intressant. Antar att det går över snart. För det vi läser just nu är ju egentligen riktigt intressant. Lungorna, hjärtat och blodomloppet är på tapeten de närmsta veckorna. Aldrig förr har jag tänkt så mycket på hur jag andas, vilka muskler som spänns och vilka tryckskillnader som gör att frisk luft strömmar in i vardera pulmo (lunga på latin). 
2014-02-04
23:35:48

Hänt sen sist

Det var ett tag sen jag skrev nu. Saker som har hänt sen sist:
  • Val Thoréns kom och gick. Det var kul, minst sagt. Klämde dock en nerv i rumpan under bussresan hem (extremt obekväma stolar), inte så kul.
  • T2 har börjat, först med temat Folkhälsa och Statistik vilket var mindre intressant men nu är vi inne på lungor och sånt. Väldigt intressant. Idag lärde jag mig att man faktiskt inte tappar andan i dess bokstavliga bemärkelse, det som händer är att man får någon slags spasmer i andningsmusklerna, typ diafragman.
  • Vi har nollat de ny läkarstudenterna. Jag spelade i två dagar rollen som Billie Rhubin, en Star Wars-nörd som gck omkring i mantel och hade lasersvärd samt Star Wars-lexikon med sig till skolan. 
  • Jag har nästan kollat på hela säsong fyra av Buffy the Vampire Slayer. Så bra tv-serie.