kklaran

2014-05-03
00:40:46

Divergent-en bra film vars affisch dock är baserad på the worldwide patriarkat

Var på bio idag och såg filmen Divergent. Har sedan tidigare modifierat en reklamaffisch för denna film, som fångat min uppmärksamhet av samma anledning som affischen för Captain America gjorde detsamma (se inlägg längre ner).
.
Okej, vad har vi här då? Vad är det som får mig att säga att denna affisch är er typiskt uttryck för det patriarkat vi lever i? Liksom på affischen för Captain America ser vi återigen en bild där en man porträtteras framifrån, medan kvinnan på något sätt både får med rumpan och brösten i bild. Prövade lite hemma framför spegeln och jag kom till slutsatsen: man står inte sådär om man inte precis är på väg att vända sig om (i alla fall inte jag). Jag tycker inte det ser ut som om huvudkaraktären i filmen, Tris, är på väg att vända sig om. Jag tycker det ser ut som om hon tittar på något långt borta. Om det är så- varför i hela friden skulle hon stå sådär om det inte var för att den som tittar på affischen ska kunna se både rumpan och brösten?
.
Detta är ett utryck för patriarkatet (definition hittar ni här) eftersom den reducerar kvinnan på bilden till ett objekt att titta på och njuta av det man ser. Det är ofta kvinnor på bild reduceras till att vara något slags ögongodis medan män på bild får utföra alla aktiviteter (detta kallas objektifiering). Jag säger inte att mannen på bild inte är utsatt för photoshop eller att han inte är behaglig att lägga ögonen på. MEN. Jag säger att hans kropp inte uttnyttjas lika mycket för att sälja sex såsom kvinnans gör på denna bild (och även på affischen för Captain America). 
.
I övrigt tyckte jag att filmen var bra, det var bra skådisar och den var stundtals så spännande eller rörande att jag fick gåshud. Jag får ofta gåshud när jag ser en bra film så det är ett tecken på mer än godkänt i betyg till filmmakarna. Så vitt (är det ett ord eller två?) jag kunde se och höra klarade filmen Bechdel-testet, och den får även ett extra plus för att huvudkaraktären ändå på något sätt inte faller riktigt inom den där mallen för hur snyggaste tjejen i Hollywood ska se ut. Skymtade till och med ett par rufsiga ögonbryn i en scen.
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: