kklaran

2013-04-10
20:12:00

Recensioner

Sen senaste har jag läst två böcker och sett en film som jag vill tipsa om. Den första boken heter "Stolthet och
fördom och zombier" och är precis vad det låter som, en zombieomskrivning av Jane Austens klassiker. Ett citat på baksidan sammanfattar boken ganska bra: "Komplett med romantik, hjärtesorg, svärdskamp, kannibalism
och tusental ruttnande lik fövandlar Stolthet och Fördom och Zombier ett av världslitteraturens mästerverk till något du faktiskt vill läsa". Boken är omskriven av en snubbe som heter Seth Grahame-Smith, och en snabb wikipedia-konsultering sa mig att det är han som ligger bakom boken "Abraham Lincoln, vampire hunter" som nyligen också blev filmatiserad. 
            Den andra boken heter "Den store Gatsby" och är en sån där bok som jag har läst för att det är en bok man borde ha läst (att läsa böcker man borde ha läst är en av mina favoritsysselsättningar). Boken handlar om Nick Carraway som flyttar från västra USA till New York under 1920-talet. Där lär han känna en man vid namn Gatsby som är mest känd för att ha enorma fester i sitt enorma hus. Såklart får man läsa om intriger och kärleksaffärer men det jag njöt mest av i den här boken var faktiskt enstaka meningar och formuleringar. Uppskattar man språkliga melodier kan det här vara en intressant bok att läsa. Då menar jag inte nyöversättningen från 2010 för i den hade de uppdaterat språket och det var inte det jag var ute efter. Denna bok har nyligen filmatiserats för sjätte (?) gången med Leonardo DiCaprio i rollen som Gatsby. Filmen kommer på bio i maj.
           Filmen jag vill tipsa om heter "The Machinist", en svårdefinierad film som jag kanske skulle kalla psykologisk thriller. Den är väldigt spännande och jag kände i alla fall mycket sympati för Christian Bales huvudkaraktär Trevor Reznik, som efter att ha orsakat en olycka på sin arbetsplats upptäcker fler och fler mystiska omständigheter kring sig själv. Denna film är faktiskt till handlingen väldigt lik en annan film, men om jag säger vilken kommer man kunna lista ut allt redan från början (ja, jag vill att ni ska se den, om så bara för att ta reda på vilken film den är lik). Det mest omtalade faktumet kring denna film är Christian Bales viktminskning på mer än 20 kg som han gjorde inför inspelningarna. Och ja, det ökar trovärdigheten för skådespelarinsatsen något enormt även om Bale redan från början är en bra skådis.
 
Ledsen för det låååånga inlägget men ibland kan det bli lite ofrivillig ketchupeffekt. Bilderna (framsida för Stolthet och fördom och zombier, samt Christian Bale som Trevor Reznik) är snodda från internätet. Förlåt om bilderna ligger så att allt blir huller om buller men jag är inte så haj på det här med hantering av bloggen :)
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: